Serce i rozum. Jak zmniejszyć odległą śmiertelność chorych po zawale - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2013)
Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w naszym kraju. Co roku z powodu różnych incydentów wieńcowych umiera w Polsce ok. 380 tys. osób, przy czym 20 tys. to zgony związane z wystąpieniem ostrych zespołów wieńcowych. Rocznie z ich powodu hospitalizowanych jest ok. 130 tys. pacjentów. Warto zauważyć, że ok. 20 proc. wszystkich zawałów serca manifestuje się nagłym zgonem przedszpitalnym. Należy zatem szacować, że rzeczywista liczba zawałów serca w Polsce jest większa i wynosi ok. 160 tys. rocznie.