Koszty transakcyjne - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2013)
Dawno temu, gdy komputery były jeszcze wielkie jak szafa i stanowiły dużą rzadkość, dyrektor jednej z fabryk chwalił się dziennikarzom, jak nowoczesny jest jego zakład: kupiliśmy właśnie komputer, który zastępuje pracę trzech ludzi. – A kto go obsługuje? – zapytali dziennikarze. – Mamy do tego pięciu nowych pracowników. Ten dowcip, chociaż stary, znakomicie ilustruje całkiem współczesny problem publicznej ochrony zdrowia w Polsce.