Dieta a trądzik pospolity - Wyrzykowska, Nina; Wyrzykowski, Michał; Żaba, Ryszard Wiesław; Silny, Wojciech; Grzymisławski, Marian (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
W ostatnich latach opublikowano wiele prac mających na celu potwierdzenie bądź negację wpływu stosowanej diety na przebieg trądziku pospolitego. Starsze badania, dobrze znane dermatologom, odrzucały rolę diety w patogenezie trądziku pospolitego, jednak nie mają one silnych naukowych podstaw. Nowsze artykuły obfitują w dowody na związek niektórych pokarmów z rozwojem lub zaostrzeniem zmian trądzikowych. Przedstawiają również różne teorie na temat możliwych mechanizmów działania poszczególnych pokarmów. W odpowiedzi publikowane są badania, które opisują przeciwstawne teorie i obalają przy tym ważność innych prac, głównie na podstawie popełnianych błędów metodologicznych. Najczęściej badano rolę produktów mlecznych, czekolady, witamin, diety o niskim lub wysokim ładunku glikemicznym, diety z wysoką zawartością tłuszczów w przebiegu trądziku pospolitego. Potwierdzenie lub negacja wielu hipotez związanych z wpływem diety na trądzik wymaga wciąż dalszych badań.