Komórki nacieku zapalnego a rozwój raka trzustki - Gardian, Katarzyna; Durlik, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wstęp : Rak trzustki jest jednym z nowotworów o największej śmiertelności. Prowadzone przez wiele lat badania nie udoskonaliły dotychczas metod leczenia ani metod diagnostycznych. W ostatnich latach zwrócono uwagę na mikrośrodowisko raka trzustki i jego udział w procesie rozwoju guza i przerzutowania. Komórki nacieku zapalnego, wchodzące w skład mikrośrodowiska, mogą być częścią odpowiedzi przeciwnowotworowej, ale mogą także wspierać rozwój guza. Stwierdzono, że makrofagi i neutrofile wykazują fenotyp wspierający rozwój guza. Cel: Określenie komórek nacieku zapalnego występujących w tkance guza trzustki oraz ich wpływu na rozwój guza trzustki. Materiał i metody : Fragmenty guzów trzustki pobrano od 36 pacjentów poddanych resekcji trzustki ze względu na raka trzustki. Tkanki guza przeanalizowano za pomocą immunohistochemii, wykonano barwienia przeciwko CD3 (limfocyty), CD68 (makrofagi), elastazie (neutrofile) i CD56 (komórki NK). Oceny barwień dokonano przy użyciu programu MicroImage. Wyniki : Zaobserwowano liczne nacieki makrofagów i limfocytów. W tkance guza były również obecne neutrofile, natomiast nie stwierdzono komórek NK. Nacieki były zlokalizowane wokół ognisk nowotworowych. Analiza wykazała, że nacieki makrofagów były liczniejsze w przypadku występowania przerzutów do węzłów chłonnych, a także w przypadku naciekania nerwów przez komórki nowotworowe (p = 0,0113). Wnioski : Komórki nacieku zapalnego są istotnym elementem mikrośrodowiska raka trzustki, zwłaszcza makrofagi uczestniczą w rozwoju guza i przerzutowania. Znajomość liczby naciekających makrofagów jest użyteczna w ocenie możliwości występowania przerzutów w raku trzustki.