Migracja opaski u pacjentki po pionowej plastyce żołądka - Naprawa, Grzegorz; Białkowska, Joanna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Otyłość to epidemia XXI wieku. Podstawą jej terapii jest kompleksowe leczenie zachowawcze. Brak zadowalających wyników oraz efekt jo-jo powodują, że jedynym wyjściem dla chorobliwie otyłych pacjentów okazuje się postępowanie inwazyjne. Obecnie w chirurgii stosuje się wiele metod leczenia otyłości. Wybór rodzaju zabiegu zależy od doświadczenia chirurga, stanu ogólnego pacjenta, jego nawyków żywieniowych oraz największej masy ciała. Pionowa plastyka żołądka jest obecnie jednym z częściej wykonywanych zabiegów bariatrycznych i stosunkowo mało inwazyjnym. Każde postępowanie chirurgiczne obciążone jest ryzykiem wystąpienia powikłań. Jednym z późnych powikłań operacyjnego leczenia otyłości z zastosowaniem opaski jest jej przemieszczenie. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek wewnątrzżołądkowej migracji opaski u 30-letniej kobiety 4 lata po pionowej plastyce żołądka. Rozpoznanie ustalono na podstawie panendoskopii. Jedynie znajomość technik operacyjnych i potencjalnych powikłań chirurgii bariatrycznej umożliwia endoskopiście postawienie właściwej diagnozy.