Nowe preparaty krwiotwórczych czynników wzrostu - Świeboda-Sadlej, Anna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Leczenie chorób nowotworowych wiąże się z dużym ryzykiem powikłań, związanych m.in. z neutropenią i małopłytkowością. Skuteczna profilaktyka powikłań zależnych od mielosupresji jest jednym z warunków powodzenia terapii. W ostatnich latach obserwuje się istotny postęp w leczeniu cytopenii polekowych w następstwie wprowadzenia do lecznictwa nowych krwiotwórczych czynników wzrostu. W niniejszym artykule przedstawiono niektóre z nich. Nowym preparatem granulocytarnego czynnika wzrostu jest pegylowany filgrastim (Neulasta, Amgen). Pegfilgrastim ma dłuższy od filgrastimu okres półtrwania, co pozwala na jego jednorazowe podanie w czasie danego cyklu chemioterapii. Poprawia to jakość życia chorych. Skuteczność i toksyczność obu leków jest porównywalna. Duże znaczenie ma wprowadzenie na rynek pierwszego, jak dotychczas jedynego, zarejestrowanego tylko w USA płytkotwórczego czynnika wzrostu. Jest to rekombinowana interleukina-11 (rhIL-11 – Neumega, Amgen). rhIL-11 skutecznie zmniejsza stopień małopłytkowości u chorych po chemioterapii i częstość przetoczeń koncentratów krwinek płytkowych. W ostatnich latach wyprodukowano również rekombinowane formy ligandów receptora c-MPL, czyli rekombinowaną ludzką trombopoetynę (rhTpo) oraz pegylowany rekombinowany czynnik wzrostu i różnicowania megakariocytów (PEG-rHuMGDF). Ze względu na pojawiające się w czasie ich stosowania przeciwciała przeciwko Tpo powodujące istotną klinicznie małopłytkowość, czynniki te nie są dotychczas dostępne handlowo. Inne hematopoetyczne czynniki wzrostu, jak np. czynnik Steel (SLF), białka fuzyjne, jak Tpo i IL-3, czy też peptydy będące mimetykami krwiotwórczych czynników wzrostu są poddawane badaniom klinicznym.