How does prednisolone work in pemphigus? - A. Grando, Sergei (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
W tym doniesieniu poglądowym omówiono mechanizmy działania glukokortykosteroidów (GH) w pęcherzycy. W tej chorobie GH mogą: 1) hamować syntezę przeciwciał, 2) osłabiać zapalenie, przede wszystkim spongiozę neutrofilową, 3) zatrzymywać akantolizę przez bezpośrednie działanie farmakologiczne na keratynocyty. Działanie przeciwakantolityczne metyloprednizolonu obejmuje aktywację genów dla cząsteczek adhezyjnych i ochronę tych cząsteczek przed ich fosforylacją indukowaną przeciwciałami. Leki doświadczalne, takie jak lazaroidy, pozbawione działania na gospodarkę elektrolitową i cukrową, mogłyby być wypróbowane w pęcherzycy.