Alergia kontaktowa u personelu medycznego i pomocniczego Kliniki Dermatologii Śląskiej Akademii Medycznej, Katowice - Pierzchała, Ewa; Lis, Anna; Syguła, Ewa; Sosnowska, Agata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Alergia kontaktowa jest najczęstszą dermatozą zawodową. W pracy porównano częstość występowania dodatnich odczynów na podstawowe alergeny naskórkowe wśród personelu medycznego i pomocniczego Kliniki Dermatologii ŚAM, podającego incydenty alergii kontaktowych w wywiadzie z jednoczesną oceną kolonizacji skóry przez bakterie. Na skórze pleców założono standardowe testy naskórkowe (standard I, standard II, gumy, kosmetyki). Wykonano również wymazy z przedsionka nosa i posiano materiał na standardowych podłożach (Chapmanna) – w kierunku nosicielstwa gronkowca złocistego. Wśród porównywalnych liczbowo grup personelu medycznego i niemedycznego zauważono częstsze wystąpienie uczulenia na lanolinę, neomycynę i gumy u personelu medycznego. Nosicielstwo gronkowca złocistego było porównywalne w obu badanych grupach. Zaobserwowano wzrost liczby nosicieli gronkowców koagulazoujemnych metycylinoopornych we wszystkich grupach zawodowych wraz z wydłużeniem stażu pracy.