Jednostronne cysty proste przydatków u kobiet w wieku menopauzalnym – problem diagnostyczno-terapeutyczny - Fuchs, Tomasz; Grobelak, Krzysztof; Pomorski, Michał; Woytoń, Robert; Tomiałowicz, Marek; Zimmer, Mariusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Jednostronne cysty proste przydatków stanowią istotny problem współczesnej ginekologii. W okresie menopauzalnym ok. 10% rozpoznawanych guzów przydatków ma charakter złośliwy. Istotna jest zatem odpowiedź na pytanie, czy stwierdzana w badaniu ultrasonograficznym (USG) torbiel prosta wymaga każdorazowo leczenia operacyjnego, czy też można przyjąć postawę wyczekującą. Cel pracy: Ocena częstości występowania nowotworów złośliwych jajnika w przypadku jednostronnych, jednokomorowych cyst prostych przydatków stwierdzanych w przezpochwowym badaniu USG u kobiet w wieku menopauzalnym. Materiał i metody : Badaniem objęto 90 pacjentek w okresie menopauzy, w wieku 50–81 lat, u których stwierdzono obecność zmian w obrębie przydatków, poddanych badaniu USG przezpochwowemu w skali szarości z zastosowaniem kolorowego dopplera, następnie leczonych chirurgicznie w Katedrze i Klinice Ginekologii i Położnictwa Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wyniki: W materiale pooperacyjnym w 89 przypadkach (98,89%) rozpoznano zmiany o charakterze łagodnym. Najczęściej stwierdzano cystis serosa ovarii (65,6%). W jednym preparacie (1,1%) rozpoznano zmianę nowotworową o granicznej złośliwości cystadenofibroma papillare serosum ovarii casus limitans. Wnioski: Częstość występowania nowotworów o charakterze złośliwym w zmianach opisywanych w badaniu USG jako jednostronne cysty proste przydatków u kobiet w wieku menopauzalnym w badanej grupie była niska. Większość guzów okazała się zmianami łagodnymi. Pozwala to rozważać odstąpienie od leczenia chirurgicznego u kobiet w okresie menopauzalnym, zwłaszcza obciążonych internistycznie, u których stwierdzono w obrębie przydatków zmiany o charakterze jednostronnych cyst prostych, szczególnie gdy ich największy wymiar nie przekracza 50 mm.