Biologiczna rola czynnika martwicy nowotworów α w fizjologii i patofizjologii - Badowska-Kozakiewicz, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Czynnik martwicy nowotworów α ( tumor necrosis factor α – TNF-α) jest plejotropową cytokiną o charakterze prozapalnym. Odgrywa on ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych i patologicznych, bierze udział w takich procesach, jak: różnicowanie, mitoza, angiogeneza, zapalenie i regulacja immunologiczna. Udowodniono, że wykazuje działanie przeciwnowotworowe zarówno w warunkach hodowli komórkowych, jak i na zwierzętach laboratoryjnych z nowotworami złośliwymi. Wykazano również zmiany w ekspresji TNF-α i jego receptorów oraz różnice w zawartości TNF-α w przebiegu wzrostu masy mięśniaków. Czynnik martwicy nowotworów α spełnia istotną funkcję w regulacji metabolizmu tkanki tłuszczowej poprzez hamowanie lipogenezy i nasilanie lipolizy. Należy również wspomnieć o tym, że TNF-α odgrywa ważną rolę w powstawaniu i utrzymywaniu się stanu zapalnego jelit u chorych z nieswoistymi zapaleniami jelit. Czynnikowi temu przypisuje się udział w patogenezie zespołu policystycznych jajników ( polycystic ovary syndrome – PCOS) poprzez złożone mechanizmy, które jednak wymagają dalszych badań naukowych. W badaniach, w których dokonano oceny polimorfizmu genu TNF-α i jego receptora – TNFR2, nie wykazano istotnych korelacji między polimorfizmem regionu 308 genu TNF-α a występowaniem PCOS. U kobiet z otyłością, ale też i szczupłych z PCOS, stwierdzono zwiększone stężenie TNF-α w surowicy, które korelowało dodatnio z masą ciała, a ujemnie z wrażliwością na insulinę. Na tej podstawie można przypuszczać, że TNF-α stanowi istotny element łączący otyłość z insulinoopornością, co może mieć duże znaczenie w patogenezie PCOS.