Postępowanie fizjoterapeutyczne u pacjentów z osteoporozą bez złamań i ze złamaniami - Grześkowiak, Marcin; Leszczyński, Piotr; Lewandowski, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Złamania osteoporotyczne są jednym z najgorszych powikłań osteoporozy. Zadaniem fizjoterapii jest więc przede wszystkim niwelowanie czynników ryzyka upadków oraz poprawa jakości życia i sprawności u pacjentów, u których do złamań już doszło. Celem pracy jest przedstawienie systematyki postępowania fizjoterapeutycznego i stworzenie wytycznych dla lekarzy, którzy mają kontakt z takimi pacjentami. Zawarte w pracy treści oparto na własnych obserwacjach oraz aktualnych doniesieniach z literatury poświęconej temu problemowi. Nieodzownym elementem prowadzenia pacjentów bez złamań lub ze złamaniami jest kinezyterapia wspomagana fizykoterapią. Ponadto pacjenci muszą dostrzec sens wykonywania różnorodnych procedur fizjoterapeutycznych oraz wiedzieć, które z nich mogą wykonywać samodzielnie poza oddziałami rehabilitacyjnymi, co można osiągnąć dzięki edukacji. Fizjoterapia obejmująca kinezyterapię, fizykoterapię oraz edukację pacjenta stanowi nieodzowny element terapii pacjentów z osteoporozą.