Wpływ zespołu policystycznych jajników na przebieg okresu menopauzy - Stachowiak, Grzegorz; Zając, Agnieszka; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Zespół policystycznych jajników jest jedną z głównych przyczyn hiperandrogenizmu u kobiet po menopauzie. Zwiększone stężenia androgenów generowane przez policystyczne jajniki leżą u podstawy niekorzystnych zmian metabolicznych (m.in. zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej), mogących skutkować zwiększoną chorobowością u kobiet menopauzalnych (m.in. cukrzyca, zespół metaboliczny, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, nowotwory – rak endometrium, rak jajnika). Ma to niekorzystny wpływ na jakość życia kobiet w tym okresie. Z tego też powodu kobiety w okresie pomenopauzalnym z zespołem policystycznych jajników winny być traktowane jako grupa o zwiększonym ryzyku rozwoju ww. chorób i objęte specjalną opieką lekarską.