Kolposkopia u kobiet młodych i po menopauzie w świetle aktualnej klasyfikacji obrazów wg IFCPC 2011 - Malarewicz, Andrzej; Sola, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Bornstein i wsp. opracowali klasyfikację, którą 5 lipca 2011 r. zatwierdził obradujący w Rio de Janeiro Światowy Kongres Federacji Towarzystw Patologii Szyjki Macicy i Kolposkopii ( International Federation for Cervical Pathology and Colposcopy – IFCPC). Przyjęta podczas Kongresu klasyfikacja ma na celu znaczne ułatwienie racjonalnego postępowania klinicznego. Klasyfikacja obrazów kolposkopowych IFCPC 2011, nie zmieniając podstawowych określeń kolposkopowych, składa się z dwóch części: ogólnej i szczegółowej. W części ogólnej zwraca się przede wszystkim uwagę na to, w jakim stopniu oglądany obraz kolposkopowy nadaje się do oceny, jak rozległa jest zmiana obserwowana na szyjce i czy jest ona widoczna w całości czy tylko częściowo. W części szczegółowej obserwowane obrazy kolposkopowe dzieli się na prawidłowe, nieprawidłowe (w aspekcie onkologicznym), sugerujące raka szyjki macicy i inne. Klasyfikacja rozróżnia dwa stopnie nieprawidłowości nabłonkowych: stopień 1. – zmiany nabłonkowe małego stopnia (low grade squamous intraepithelial lesion – LG SIL), oraz stopień 2. – zmiany nabłonkowe dużego stopnia (high grade squamous intraepithelial lesion – HG SIL). Podstawą do zakwalifikowania obserwowanych w kolposkopie zmian nabłonkowych do odpowiedniego stopnia nieprawidłowości jest przede wszystkim wynik próby z roztworem kwasu octowego. Klasyfikacja wyraźnie określa również inne kryteria pozwalające na zakwalifikowanie oglądanych obrazów kolposkopowych do obu wymienionych grup. U wielu kobiet w miarę upływu lat po menopauzie błona śluzowa szyjki macicy ulega ścieńczeniu i jej powierzchnia staje się coraz bardziej lśniąca i gładka. Cienki atroficzny nabłonek płaski wnika do kanału szyjki macicy i granica międzynabłonkowa w atroficznej szyjce znajduje się wtedy głęboko w kanale. W tych przypadkach należy koniecznie, zgodnie z sugestiami Carcopino i wsp., pobrać rozmaz cytologiczny z wnętrza kanału lub kanał dokładnie wyłyżeczkować i uzyskany materiał ocenić histopatologicznie. Do klasyfikacji obrazów kolposkopowych IFCPC 2011 dołączone jest uzupełnienie ( Addendum ) dotyczące nieprawidłowych zmian nabłonkowych szyjki macicy. Odnosi się ono do sposobów pobierania z szyjki materiału tkankowego. Addendum porządkuje również sformułowania dotyczące określenia wielkości pobieranych wycinków.