Alergia kontaktowa na alergeny standardowe u chorych na kontaktowe zapalenie skóry pracowników ochrony zdrowia w makroregionie gdańskim - Kazimierz Smętek, Mario; Placek, Waldemar (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
W latach 1974–1998 wykonano 12 399 prób płatkowych u 408 (379 kobiet i 29 mężczyzn) pacjentów, pracowników ochrony zdrowia w makroregionie gdańskim. Pacjenci byli testowani w przypadku rozpoznania kontaktowego zapalenia skóry i podejrzenia prowokacji czynnikami zawodowymi. Byli badani w Poradni Chorób Zawodowych Wojewódzkiej Przychodni Skórno-Wenerologicznej w Gdańsku. Byli to: pielęgniarki (192), salowe (62), lekarze medycyny (32), lekarze stomatologii (39), technicy laboranci (26), asystenci dentystyczni (22), technicy dentystyczni (10) i inni – pochodzili z 63 różnych zakładów opieki zdrowotnej i szpitali. Dodatnie próby płatkowe stwierdzono u 361 osób (336 kobiet i 25 mężczyzn). Wśród alergenów standardowych najczęściej obserwowano dodatnie odczyny na: formalinę (29,2%), siarczan niklu (21,92%), chlorek kobaltu (21,71%), dwuchromian potasu (20,0%). Jest wysoce prawdopodobne, że alergeny te są podstawową przyczyną kontaktowego zapalenia skóry u pracowników ochrony zdrowia w makroregionie gdańskim i dodatnie próby są częściej stwierdzane, niż w ogóle populacji tego regionu.