Terapia zaburzeń seksualnych u kobiet ze stwardnieniem rozsianym - Lew-Starowicz, Michał; Rola, Rafał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Stwardnienie rozsiane ( sclerosis multiplex – SM) jest jedną z najbardziej powszechnych chorób neurologicznych. Dotyka dwukrotnie częściej kobiety niż mężczyzn i przyczynia się do występowania dysfunkcji seksualnych o złożonej etiologii, które wywierają negatywny wpływ na jakość życia chorych oraz ich relacje w związkach partnerskich. Problemy seksualne u kobiet z SM pozostają niestety często nierozpoznane i nieleczone. Autorzy przedstawiają aktualny stan wiedzy i proponują algorytm terapeutyczny dostosowany do leczenia dysfunkcji seksualnych u kobiet z SM.