Powikłania histeroskopii, zapobieganie i leczenie – przegląd piśmiennictwa - Baum, Marcin; Woźniak, Piotr; Stetkiewicz, Tomasz; Oszukowski, Przemysław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Histeroskopia stała się podstawowym narzędziem diagnostycznym i leczniczym wielu patologii w obrębie jamy macicy i kanału szyjki macicy. Jak większość procedur zabiegowych nie jest techniką wolną od powikłań. Wśród nich należy wymienić: perforację macicy, krwawienie, zakażenie, przeciążenie płynami, zator gazowy, uszkodzenie szyjki macicy. Nadal dyskutowanym zagadnieniem jest możliwość rozsiewu komórek raka endometrium do jamy otrzewnej w trakcie histeroskopii. W artykule przedstawiono najważniejsze z powikłań histeroskopii, możliwe sposoby zapobiegania im i leczenia.