Gospodarka selenowa u chorych z łuszczycą pospolitą w różnych stadiach rozwojowych Część 1. Stężenie selenu w wybranych składowych morfotycznych i wydalinach oraz aktywność peroksydazy glutationowej w krwinkach czerwonych - Seneczko, Michał (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2004)
Przeprowadzono badania porównawcze stężenia selenu w krwinkach czerwonych, osoczu, moczu, włosach i paznokciach oraz aktywności peroksydazy glutationowej krwinek czerwonych u 31 osób (11 kobiet i 20 mężczyzn) klinicznie zdrowych i u 34 osób (12 kobiet i 22 mężczyzn) z łuszczycą pospolitą. Stwierdzono, że stężenie pierwiastka w krwinkach czerwonych i osoczu, a także aktywność peroksydazy glutationowej w krwinkach czerwonych u chorych z łuszczycą są znamiennie obniżone. Spostrzeżenie to może mieć wielorakie związki z różnymi elementami patogenezy łuszczycy i/lub być skutkiem procesu chorobowego. Natomiast stężenie selenu w moczu, płytce paznokciowej i łodydze włosa nie wykazuje znamiennych różnic pomiędzy osobami klinicznie zdrowymi i chorymi na łuszczycę.