Szesnaście złotych za dobę - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
W debacie publicznej co rusz wraca temat współpłacenia. Najczęściej jest ono przedstawiane jako jeden ze sposobów na zwiększenie funduszy w systemie. Inni mówią o jego zaletach jako mechanizmie ograniczającym nadmierną konsumpcję świadczeń zdrowotnych i jednym ze sposobów na ograniczenie kolejek, głównie do lekarzy specjalistów.