Dopłaty albo równanie w dół - Kalbarczyk, Witold Paweł (Menedżer Zdrowia, 2013)
Wobec problemów natury finansowej Narodowego Funduszu Zdrowia, w dobie kryzysu gospodarczego, który dotknął także Polskę, coraz częściej wśród głosów wyliczających „lekarstwa” mogące poprawić funkcjonowanie polskiego systemu opieki medycznej pojawia się współpłatność za niektóre świadczenia ze strony pacjentów.