Biurokrację można pokonać jej własną bronią Rozmowa z Piotrem Chmielowskim, posłem Ruchu Palikota, członkiem sejmowej Komisji Zdrowia, zwycięzcą rankingu najaktywniejszych posłów. - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2013)
– Skoro mam skuteczne narzędzie w postaci prawa do wystąpień, zapytań i interpelacji – korzystam z niego. Muszę formułować pisma, dokumenty, bo gdy nie zostawię śladu pisemnego, urzędnikowi łatwiej mnie zbyć. Biurokrację można pokonać jej własną bronią, ja z tego przywileju korzystam – mówi Chmielowski.