Iluzja solidaryzmu - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2013)
Dzięki konstytucyjnemu wsparciu równy dostęp do świadczeń medycznych finansowanych z pieniędzy publicznych jest postulatem tworzącym podwaliny solidarnościowego modelu opieki zdrowotnej. Postulat ten rodzi dwa pytania – czy faktycznie go przestrzegamy i jaka jest granica tak opisanego solidaryzmu. Czy rzeczywiście ma polegać na tym, że tym, którzy chcieliby, ogranicza się prawo dopłaty do wyższej jakości? To przecież zasada równania w dół, nie solidaryzmu.