Wojna o pacjenta - Olesch, Artur (Menedżer Zdrowia, 2013)
O ile jeszcze kilka lat temu polskie szpitale oraz przychodnie walczyły o przetrwanie, o tyle dzisiaj coraz częściej zaczynają rywalizować między sobą o pozycję na rynku lokalnym, pacjenta, dobre imię, wizerunek. Bitwa rozgrywa się na polu długookresowych perspektyw rozwoju sektora.