Wiarygodność i odpowiedzialność - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2013)
Najważniejsze decyzje dotyczące wydatków publicznych podejmowane są w Polsce przez bezimiennych urzędników średniego szczebla, zapewne pod wpływem różnych – bardziej lub mniej formalnych – grup nacisku, a rządzący nad tym nie panują. W takim razie zasadne wydaje się pytanie, na ile wiarygodne są stwierdzenia, które tak często padają z ust przedstawicieli rządu, Sejmu lub NFZ, że Polski nie stać na zwiększenie nakładów publicznych na ochronę zdrowia albo że szpitale zadłużają się, bo są źle zarządzane.