Rodzinni kontra szpitalni - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2013)
W ochronie zdrowia, jak w każdym wielkim i zróżnicowanym systemie, jest wiele historycznych sprzeczności. Od zawsze widoczne były napięcia między osobami wykonującymi różne zawody, między lekarzami różnych specjalności, między konkurującymi placówkami opieki zdrowotnej, między sektorem publicznym i prywatnym, a wreszcie pomiędzy poszczególnymi strukturami będącymi częściami systemu. Od dawna polem takiej niechęci są relacje między szpitalami i podstawową opieką zdrowotną (POZ).