Plastyczność mózgowia w praktyce foniatrycznej i neurologopedycznej - Obrębowski, Andrzej (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2013)
Plastyczność mózgowia polega na trwałym przekształceniu czynnościowym zachodzącym w sieci neuronalnej, warunkującym jego zdolność do zmienności, samonaprawy, adaptacji, uczenia się i pamięci. Podstawą plastyczności w ośrodkowym układzie nerwowym jest reorganizacja synaps poprzez zmianę siły ich oddziaływania, synaptogenezę i modulowanie ilości oraz jakości neuroprzekaźników. Plastyczność mózgowia stanowi racjonalną neurofizjologiczną podstawę do postępowania usprawniającego mającego na celu naprawę i kompensację uszkodzeń układu nerwowego.