Rhabdomyosarcoma embryonale krtani – opis przypadku - Pabiszczak, Maciej; Waśniewska-Okupniak, Elżbieta; Wójtowicz, Jerzy; Zydroń, Roland (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2013)
Autorzy przedstawiają niezwykle rzadki przypadek mięsaka embrionalnego krtani u 24-letniego mężczyzny wywodzącego się z mięśni poprzecznie prążkowanych (RMS). U chorego po 18 latach od leczenia operacyjnego – całkowitego usunięcia krtani – stwierdzono proces rozrostowy z układu chłonnego (Hodgkin’lymphoma NSII). Pierwotne rozpoznanie guza krtani ustalono, opierając się na badaniach immunohistochemicznych. Na podstawie doniesień w piśmiennictwie przeanalizowano częstość występowania RMS u dorosłych, różne formy stosowanej terapii oraz odległe wyniki leczenia nowotworu z lokalizacją w obrębie krtani.