Paradoks wiecznie żywy - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2013)
Jeden z bohaterów opowiadań Michaiła Zoszczenki, satyryka czasów Lenina, zasypia z myślą: „Sporządzić 25-letni plan rozwoju gospodarki – mam na to trzy dni”. Polskie szpitale – zgodnie z wymogami Unii Europejskiej – muszą spełniać standardy medyczne, sanitarne, informatyczne, budowlane i inne w 2016 r. Zostały nam zatem trzy lata. Tymczasem większość placówek ciągle tkwi w połowie XX wieku.