Aby szpital był szpitalem Rozmowa z Jarosławem J. Fedorowskim, prezesem Polskiej Federacji Szpitali - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2013)
– Szpital podzielony jest na wiele oddziałów, niekiedy kilkułóżkowych, które – i to się zdarza – zamieniają się w działające na autonomicznych prawach synekury. My w ogóle stale mówimy o oddziałach w rozumieniu poszczególnych specjalizacji lekarskich, których w Polsce mamy rekordowo wiele, bo grubo ponad 70. To jest myślenie nieprzystające do współczesnej medycyny – mówi Jarosław J. Fedorowski.