Balladyny i Aliny - Szczerbak, Anna (Menedżer Zdrowia, 2013)
Szpitale prywatne wybierają maliny z koszyka świadczeń gwarantowanych – to popularna teza, której głosiciele uważają, że prywatni świadczeniodawcy wykonują opłacalne procedury, mniej opłacalne zostawiając publicznym. Rzeczywistość nie jest jednak czarno-biała, a znane na całym świecie zjawisko spijania śmietanki nie dotyczy jedynie sektora prywatnego. Publiczne szpitale też to robią.