Struktura i morfologia pyłku - Frenguelli, Giuseppe (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Na podstawie dostępnej literatury i badań własnych w pracy przedstawiono obecne poglądy na temat budowy i morfologii pyłków. Omówiono szczegółowo budowę pyłku koncentrując się na wybranych parametrach, tj. ich wyglądzie i rozmiarze, rodzaju i liczbie, a także ukształtowaniu ściany komórkowej i jej szczelinach, co jest szczególnie przydatne w identyfikacji i klasyfikacji pyłków.