Finansjalizacja usług medycznych - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2013)
Zjawisko „finansjalizacji usług medycznych” jest omawiane przez psychologów w aspekcie zamiany relacji pacjent – lekarz i przełożenia tej zmiany na konkretny efekt płatniczy. Do tego właśnie jako menedżerowie lub lekarze jesteśmy zmuszeni. Jest to trudne, a czasem niemożliwe, bo ograniczają nas nie zawsze trafne wymagania NFZ.