Meteorologiczne aspekty dyspersji cząstek - Emberlin, Jean (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Głównymi czynnikami wpływającymi na dyspersję cząstek są: równowaga atmosferyczna, kierunek i prędkość wiatru oraz precypitacja. Troposfera, najniższa warstwa atmosfery, zawiera 75% całkowitej masy molekuł i gazów powietrza oraz prawie całą parę wodną i aerozole. Rozproszenie, przemieszczanie się oraz precypitacja cząstek powietrznopochodnych zależy od prędkości wiatru, jego kierunku oraz opadów deszczu. Czynniki meteorologiczne kontrolujące modele dyspersji cząstek wywierają znaczący wpływ na ich stężenie w powietrzu.