Rozwój, biologia i funkcja pyłku - Weryszko-Chmielewska, Elżbieta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
W pracy przedstawiono rolę pyłku w rozmnażaniu roślin i szczegółowo omówiono budowę i funkcję poszczególnych jego części. Ziarna pyłku zawierają dużą ilość różnego typu białek, natomiast niewielka ich ilość może wywołać reakcje alergiczne. Białka te zlokalizowane są m.in. w błonie komórkowej i cytoplazmie. W pracy opisano także drogi przenoszenia pyłków (przez zwierzęta, wodę i wiatr), uwzględniając ich rozmiar i wagę.