ANAESTHESIOLOGY AND INTENSIVE CAREThe efficacy of thoracic epidural and paravertebral blocks for post-thoracotomy pain management - Sagiroglu, Gonul; Baysal, Ayse; Copuroglu, Elif; Karamustafaoglu, Yekta Altemur; Sagiroglu, Tamer; Yuksel, Volkan; Huseyin, Serhat (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp : Definicja bólu koncentruje się głównie na uszkodzeniu tkanek i informacjach dotyczących zmian patofizjologicznych. Chorzy doświadczają bólu w odpowiedzi na uszkodzenie tkanki po zabiegu operacyjnym, a jego intensywność po operacji torakochirurgicznej jest duża. Cel pracy: Celem pracy była ocena skuteczności i skutków ubocznych zastosowania w piersiowym odcinku kręgosłupa nadtwardówkowej i przykręgowej blokady w leczeniu bólu po torakotomii. Materiał i metody : W prospektywnym, z podwójnie ślepą próbą badaniu z randomizacją, pacjenci zostali podzieleni na dwie grupy w zależności od sposobu znieczulenia piersiowego odcinka kręgosłupa: nadtwardówkowego (grupa EPI, n = 30) i przykręgowego [grupa PVB, n = 30]. Po podaniu bolusa 10 ml 0,25% bupiwakainy kontynuowano ciągły wlew leku przez okres 24 godzin w dawce 0,1 ml mL kg –1 h –1 . Analogowa skala wzrokowa została użyta do oceny intensywności bólu w spoczynku (VAS-R) i po kaszlu (VAS-C) wyjściowo (po ekstubacji) oraz w 2., 4., 12. i 24. godzinie po opera- cji. Oceniano czas stosowania cewnika, dawek morfiny oraz powikłań i skutków ubocznych znieczulenia. Wyniki: Natężenie bólu VAS-R i VAS-C w obydwu grupach było podobne zarówno wyjściowo, jak i w 2., 4., 12. i 24. godzinie po operacji (p > 0,05). W grupie EPI w porównaniu z grupą PVB stwierdzono większą częstość występowania hipotensji i dłuższy czas stosowania cewnika (p = 0,038, p < 0,0001). Wnioski : Zarówno technika z użyciem nadtwardówkowego, jak i przykręgowego znieczulenia są skuteczne w leczeniu bólu po torakotomii. Blokada przykręgowa jest techniką prostszą z rzadszym występowaniem hipotensji, dlatego powinna być rozważana jako dobra alternatywa dla techniki nadtwardówkowej.