CASE REPORTSVeno-venous ECMO for carbon dioxide removal in a neonate after Norwood operation with an RV-PA shunt - Mroczek, Tomasz; Jarosz, Jerzy; Stycuła, Wojciech; Miklaszewska, Monika; Dudyńska, Miroława; Skalski, Janusz Hieronim (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
W pracy opisano przypadek noworodka z wrodzoną wadą serca o typie pojedynczej komory serca, u którego we wczesnym okresie po operacji sposobem Norwooda z zespoleniem prawa komora–tętnica płucna zastosowano z powodzeniem żylno-żylne pozaustrojowe wspomaganie układu oddechowego ( extracorporeal membrane oxygenation – ECMO).