HISTORY OF CARDIAC AND THORACIC SURGERYA historical outline of surgical treatment for congenital chest wall deformities - Pawlak, Krystian; Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
W pracy przedstawiono najważniejsze wydarzenia dotyczące leczenia chirurgicznego wrodzonych deformacji ściany klatki piersiowej od początku XX wieku do czasów współczesnych. W rysie historycznym wyszczególniono postaci najbardziej zasłużonych i najwybitniejszych chirurgów, jak F. Sauerbruch, M. Ravitch, D. Nuss i inni. Wiele miejsca poświęcono także polskim pionierom leczenia wad ściany klatki piersiowej, przywołując sylwetki znanych powszechnie chirurgów, takich jak M. Rzepecki, R. Drews, J. Fibak, jednocześnie odwołując się do obecnych doświadczeń.