Podstawy mikroskopii, obliczanie pola widzenia, analiza preparatów, źródła błędu - Frenguelli, Giuseppe (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Preparaty ziaren pyłków roślinnych analizuje się z użyciem mikroskopu świetlnego, pod 250-krotnym lub 400-krotnym powiększeniem. Do obliczenia całej powierzchni próbki wymagana jest wartość średnicy pola mikroskopowego. Istnieją cztery podstawowe metody obliczeniowe. Badacz powinien pamiętać o możliwych źródłach błędu, związanych z metodyką, interpretacją próbki oraz przygotowaniem preparatu mikroskopowego.