Alergia i pyłkowica (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Choroby alergiczne stanowią jeden z ważniejszych problemów klinicznych współczesnej medycyny. Częstość ich występowania niestety wzrasta we wszystkich grupach wiekowych i niezależnie od warunków środowiskowych praktycznie na całym świecie. Dlatego też istnieje bezwzględna konieczność lepszego poznania mechanizmów warunkujących rozwój schorzeń alergicznych, manifestujących się zarówno objawami ze strony układu oddechowego, jak i skóry. Niestety, nadal pozostaje wiele niejasności i wątpliwości wymagających dalszych intensywnych badań zanim wiedza nasza w ww. zakresie będzie kompletna i będziemy mogli zaproponować pacjentom zawsze skuteczną terapię. W niniejszym artykule przedstawiono skrótowo podstawowe informacje dotyczące alergicznego procesu zapalenia toczącego się w alergicznych schorzeniach układu oddechowego i skóry. Należy wyraźnie podkreślić, że ścisła współpraca pomiędzy lekarzami praktykami a aerobiologami w zakresie, np. monitoringu pyłkowego jest absolutnie konieczna dla właściwego funkcjonowania profilaktyki alergologicznej.