Wpływ leczenia żywieniowego na funkcjonowanie układu immunologicznego - Kosel, Juliusz; Kościuczuk, Urszula; Siemiątkowski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
W pracy omówiono znaczenie składników pokarmowych o działaniu immunomodulującym. Wskazania do stosowania immunoterapii żywieniowej przedstawiono na podstawie wytycznych American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.) oraz Society of Critical Care Medicine (SCCM). W artykule zwrócono szczególną uwagę na obiecujący rozwój i zastosowania tej metody żywienia. Ponadto przedstawiono znaczenie immunoterapii żywieniowej w leczeniu ostrego zapalenia trzustki, u chorych w okresie okołooperacyjnym, w terapii choroby nowotworowej i sepsy.