Rak przewodów żółciowych – możliwości terapeutyczne i ocena zaawansowania nowotworu w badaniach obrazowych - Ćwik, Grzegorz; Krupski, Witold; Prystupa, Andrzej; Wallner, Grzegorz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Terminem cholangiocarcinoma określa się wewnątrzwątrobowe, okołownękowe (guz Klatskina) oraz zewnątrzwątrobowe guzy dróg żółciowych. Objawy zależą od lokalizacji guza, rozległości naciekania oraz od stopnia zwężenia dróg żółciowych. Diagnostyka obrazowa jest podstawowym sposobem oceny zaawansowania nowotworów dróg żółciowych. Postęp techniczny nowoczesnych metod obrazowania, głównie ultrasonografii, tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego, spowodował, że wcześniejsze ustalenie rozpoznania raka jest możliwe, jeśli pacjent zostanie skierowany na badanie w odpowiednim momencie. Autorzy pracy próbowali przedstawić współczesne możliwości metod obrazowania, wskazania do postępowania terapeutycznego oraz określić, w jaki sposób dochodzi do miejscowego rozwoju guza i szerzenia się na okoliczne struktury.