Związek aktywności zewnątrzwydzielniczej fosfolipazy A2 z hipercholesterolemią oraz płcią u pacjentów z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby - Raszeja-Wyszomirska, Joanna; Safranow, Krzysztof; Szynkowska, Agnieszka; Stachowska, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wstęp: Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby ( non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD) jest ściśle powiązana z klinicznymi cechami zespołu metabolicznego, w skład którego wchodzą insulinooporność, otyłość trzewna, zaburzenia lipidowe oraz przewlekły proces zapalny. Proces ten wiąże się z przemianą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych poprzez lipooksydazy w ich prozapalne pochodne wodorotlenowe, a jednym z zaangażowanych w ten proces enzymów jest wydzielnicza forma fosfolipazy A 2 (sPLA 2 ). Cel: Ponieważ rola sPLA 2 w rozwoju procesu zapalnego w NAFLD nie jest znana, celem niniejszej pracy była ocena jej aktywności w NAFLD. Materiał i metody: Do badania włączono 92 osoby z NAFLD oraz 20 osób zdrowych, u których aktywność sPLA 2 oceniano metodą ELISA. Wyniki : Nie stwierdzono różnic w aktywności sPLA 2 pomiędzy osobami zdrowymi a pacjentami z NAFLD, ale w tej drugiej grupie wyższą aktywność sPLA 2 obserwowano u mężczyzn oraz u osób z hipercholesterolemią. Stwierdzono ponadto tendencję do wyższej aktywności sPLA 2 w przypadku większych stężeń izoprostanu 8-epi-PGF 2α III. Wnioski : Aktywność sPLA 2 jest jednym z głównych czynników związanych z progresją chorób o tle zapalnym, w tym NAFLD. Obserwowana u mężczyzn pozytywna korelacja pomiędzy stężeniem cholesterolu całkowitego w osoczu i aktywnością sPLA 2 , zgodnie z nową teorią „pojedynczego uderzenia”, może spowodować progresję zapalenia wątroby.