Czy u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego zasadne jest wykonywanie testów serologicznych w kierunku celiakii? - Respondek, Wioleta; Tomasiuk, Ryszard; Jarosz, Mirosław; Traczyk, Iwona; Mękus, Małgorzata (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2013)
Wstęp : Zarówno zespół jelita nadwrażliwego (ZJN), jak i celiakia są schorzeniami, których częstość występowania znacznie się zwiększyła w ostatnich kilku dekadach. Coraz więcej danych przemawia za tym, że u części pacjentów z rozpoznanym ZJN przyczyną dolegliwości jest nierozpoznana choroba trzewna. Cel: Określenie częstości występowania nietolerancji glutenu i celiakii u osób z rozpoznanym ZJN. Materiał i metody: Badania przeprowadzono wśród pacjentów poradni gastrologicznej Wojewódzkiego Szpitala Bródnowskiego z ZJN rozpoznanym na podstawie Kryteriów Rzymskich II. U 150 losowo dobranych pacjentów z ZJN wykonano badania serologiczne w kierunku celiakii – w surowicy oznaczono stężenie autoprzeciwciał klasy IgA przeciwko tkankowej transglutaminazie (anty-tTG) i gliadynie (AGAs). Badania te przeprowadzono również u 50 zdrowych osób stanowiących grupę kontrolną. U 20 pacjentów z dodatnimi wynikami testów serologicznych wykonano duodenoskopię z pobraniem wycinków z błony śluzowej dwunastnicy. Wyniki: Częstość występowania dodatnich testów serologicznych w kierunku celiakii u pacjentów z ZJN była istotnie większa niż w grupie kontrolnej (32 vs 0, p < 0,001). Obraz histopatologiczny błony śluzowej dwunastnicy u wszystkich osób, które wyraziły zgodę na duodenoskopię, z grupy z dodatnim mianem przeciwciał anty-tTG i/lub AGAs (n = 20) był prawidłowy. Wnioski : Nietolerancja glutenu u osób z ZJN występuje istotnie częściej niż w populacji ogólnej, dlatego też zasadne jest wykonywanie u nich testów serologicznych w kierunku celiakii. Najczęstszą postacią choroby trzewnej u pacjentów z ZJN jest forma latentna.