Ekspresja i znaczenie prognostyczne glikoproteiny 72 towarzyszącej nowotworom ocenianej metodami immunohistochemicznymi w normalnym, rozrostowym i nowotworowym endometrium - Mızrak, Tolga; Uysal, Ahmet; Taner, Cüneyt Eftal; Bayol, Ümit (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Cel pracy : Celem pracy było badanie ekspresji i prognostycznego znaczenia glikoproteiny towarzyszącej nowotworom 72 (TAG-72), która jest markerem nowotworów nabłonkowych, przy zastosowaniu metod immunohistochemicznych w prawidłowym, rozrostowym i nowotworowym endometrium. Materiał i metody : Badaniem objęto 47 przypadków z rozrostem prostym bez atypii i prawidłowym endometrium (n = 17), rozrostem złożonym bez atypii (n = 10) oraz rakiem endometrium (n = 21). TAG-72 oznaczano metodami immunohistochemicznymi, a jego rolę w diagnostyce różnicowej i wartość prognostyczną analizowano statystycznie. Wyniki: Immunoreaktywność immunohistochemicznej reakcji barwnej oceniano w warunkach kształtu, intensywności i kształtu + intensywności. Porównanie grup wykazało istotną różnicę kształtu (p < 0,001), intensywności (p < 0,001) i kształtu + intensywności (p < 0,001). Marker TAG-72 nie spełnia kryteriów prognostycznego markera dla raka endometrium. Wnioski : Marker TAG-72 jest miarodajnym parametrem i markerem dla różnicowania nowotworowego endometrium od nienowotworowego i rozrostowego endometrium. Istnieje istotny związek pomiędzy rosnącym wiekiem i ekspresją TAG-72. Pomimo to TAG-72 nie wydaje się być niezależnym prognostycznym czynnikiem raka endometrium.