Jakość życia polskich lekarek w wieku 45–55 lat - Gojdź, Krzysztof; Bąk-Sosnowska, Monika; Kołodziej, Sebastian; Skrzypulec-Plinta, Violetta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Zdrowie jest wartością, która ma najsilniejszy wpływ na sytuację życiową Polek. Często jest równoznaczne z dobrą jakością życia. Cel pracy : Subiektywna ocena stanu zdrowia polskich lekarek w okołomenopauzalnym okresie życia i badanie wpływu wybranych zmiennych socjodemograficznych oraz związanych z trybem życia na subiektywną ocenę stanu zdrowia. Materiał i metody : Badaniem objęto 221 pracujących lekarek z uwzględnieniem specjalizacji. Średnia wieku wynosiła 50,57 ±2,97 roku. Zastosowano Subjective Health Profile (SHP). Wyniki : Większość respondentek podała zachowania prozdrowotne, a także prawidłowe funkcjonowanie fizyczne, mentalne i socjalne. Badanie wykazało statystycznie istotną zależność pomiędzy subiektywną oceną stanu zdrowia a: posiadaniem dzieci, częstością aktywności fizycznej, satysfakcją z wyglądu zewnętrznego, regularnością spożywania posiłków, nastrojem i myślami samobójczymi. Wnioski : Polskie lekarki w przedziale wieku 45–55 lat mają dobrą subiektywną ocenę stanu zdrowia, na którą korzystny wpływ mają zachowania prozdrowotne oraz stan mentalny.