Typy oczekiwanego wsparcia w okresie okołooperacyjnym u kobiet leczonych ginekologicznie - Lewicka, Magdalena; Wdowiak, Artur; Sulima, Magdalena; Stawarz, Barbara; Bakalczuk, Szymon; Bakalczuk, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Kobiety w wieku około- i pomenopauzalnym, które kwalifikowane są do operacji z powodów ginekologicznych, narażone są na specyficzne problemy emocjonalne związane z koniecznością wykonania operacji, dlatego często oczekują różnego rodzaju wsparcia. Cechą charakterystyczną wsparcia jest wymiana emocji, informacji, instrumentów działania oraz dóbr materialnych. Cel pracy: Celem pracy było dokonanie analizy rodzaju oczekiwanego wsparcia w okresie okołooperacyjnym u kobiet leczonych z powodów ginekologicznych. Materiał i metody : Badaniami objęto 232 kobiety w wieku przed- i okołomenopauzalnym, leczone operacyjnie z różnych powodów ginekologicznych. Badania przeprowadzono z zastosowaniem kwestionariusza ankiety własnego autorstwa. Uzyskane wyniki badań poddano analizie statystycznej. Przyjęto 5-procentowe ryzyko błędu wnioskowania, p < 0,05 uznano za istotne statystycznie. Wyniki: Stwierdzono, że badane z wykształceniem wyższym istotnie częściej (p < 0,05) oczekiwały wsparcia informacyjnego i instrumentalnego aniżeli pacjentki z wykształceniem podstawowym lub zawodowym oraz średnim. Z kolei badane zamężne istotnie częściej oczekiwały wsparcia emocjonalnego i informacyjnego aniżeli pacjentki samotne. Badane, u których wykonano operację ze znacznym urazem tkanek, istotnie częściej (p < 0,05) oczekiwały wsparcia rzeczowego aniżeli kobiety poddane operacji z miernym urazem tkanek. Wnioski : Wykształcenie i stan cywilny pacjentek warunkowały oczekiwanie wsparcia w okresie okołooperacyjnym, natomiast wiek pacjentek i kategoria zabiegu operacyjnego nie warunkowały takiego oczekiwania.