Gen TP53 i białko p53 a rak błony śluzowej trzonu macicy - Zając, Agnieszka; Stachowiak, Grzegorz; Stetkiewicz, Tomasz; R. Wilczyński, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Gen TP53 i kodowane przez niego białko p53 odgrywają ważną rolę w cyklu komórkowym, naprawie uszkodzonego DNA oraz inicjowaniu procesu apoptozy. Zaburzenia dotyczące TP53 mają związek z występowaniem szeregu nowotworów, w tym raka endometrium. Anomalie dotyczące zarówno TP53, jak i p53, mogą inicjować proces nowotworzenia w obrębie endometrium, są powiązane z II typem oraz niskozróżnicowanymi postaciami carcinoma endometrii. Ocena immunoekspresji TP53/p53 może być pomocna w diagnostyce i leczeniu oraz być czynnikiem prognostycznym dla tego nowotworu.