Występowanie czynników ryzyka endometriozy u kobiet diagnozowanych laparoskopowo z powodu niepłodności lub zespołu bólowego miednicy mniejszej – materiał własny - Szubert, Maria; Wierzbowski, Tomasz; Suzin, Jacek; Kowalczyk-Amico, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp : Endometrioza jest chorobą przewlekłą mogącą występować zarówno u młodocianych, w wieku rozrodczym, jak i po menopauzie, dlatego dokładne poznanie jej epidemiologii usprawni proces diagnostyczny. Cel pracy: Ocena częstości występowania endometriozy i związanych z nią czynników ryzyka w populacji kobiet województwa łódzkiego. Materiał i metody : Badaniem objęto kolejne 103 pacjentki poddane laparoskopii w okresie od maja do listopada 2010 r. w Klinice Ginekologii Operacyjnej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Do rozpoznania endometriozy wykorzystano klasyfikację rASRM 1996 ( The Revised American Society for Reproductive Medicine classification of endometriosis ). Celem zebrania danych epidemiologicznych opracowano ankietę z pytaniami zamkniętymi. Obliczenia statystyczne wykonano przy użyciu pakietu Statistica 7.0 Wyniki : Wśród 103 pacjentek endometriozę rozpoznano w 68,9% przypadków. Rodzinne występowanie schorzenia wykryto u 7% chorych. Dwukrotnie częściej grupa pacjentek z endometriozą w stosunku do grupy porównywanej zgłaszała bolesne miesiączki oraz przyjmowała z tego powodu leki przeciwbólowe. Istotnie rzadziej grupa pacjentek z endometriozą stosowała metody barierowe jako antykoncepcję. Nie wykazano różnicy istotnej statystycznie pomiędzy grupą badaną i kontrolną, jeśli chodzi o stosowanie doustnych środków hormonalnych, picie kawy, palenie tytoniu, występowanie chorób towarzyszących. Wnioski: Grupa kobiet z endometriozą istotnie częściej przyjmuje leki przeciwbólowe z powodu bolesnych miesiączek i jest narażona na potencjalne działania niepożądane związane z tym leczeniem. Po prawidłowej diagnostyce i leczeniu endometriozy należy zweryfikować rozpoznania dotyczące schorzeń przewodu pokarmowego i układu moczowego o charakterze czynnościowym.