Laparoskopia – przyczyny konwersji do laparotomii w Klinice Ginekologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi w latach 2006–2012 - Żyła, Monika; Nowak, Marek; Kolasa, Dorota; Stachowiak, Grzegorz; Kostrzewa, Marta; Księżakowska-Łakoma, Kinga; R. Wilczyński, Jacek; Stetkiewicz, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Cel pracy: Laparoskopia jest jedną z podstawowych zabiegów diagnostyczno-leczniczych w ginekologii, pozwalającą na dokładną makroskopową ocenę narządów jamy brzusznej i miednicy mniejszej przy minimalnej inwazyjności. Najczęstszymi wskazaniami ginekologicznymi do laparoskopii są niepłodność, diagnostyka i leczenia bólów w miednicy mniejszej, ciąża ektopowa, endometrioza, zmiany zapalne przydatków, łagodne guzów i torbiele przydatków. Celem pracy była retrospektywna ocena przyczyn konwersji zabiegów laparoskopii do laparotomii wykonanych w Klinice Ginekologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi w latach 2006–2012. Materiał i metody: Badaniem objęto 906 pacjentek hospitalizowanych w Klinice Ginekologii ICZMP w Łodzi w latach 2006–2012, u których przeprowadzono zabieg laparoskopii. Dokonano analizy 42 historii chorób pacjentek, u których pierwotnie wykonano laparoskopię, a następnie konwersję do laparotomii. Wyniki : W Klinice Ginekologii w latach 2006–2012 wykonano 906 laparoskopii. Przeprowadzono szczegółową analizę wskazań do zabiegu endoskopowego, który zakończył się konwersją do klasycznego otwarcia jamy brzusznej. W 42 przypadkach (4,6%) spośród wszystkich wykonanych zabiegów endoskopowych doszło do konieczności konwersji laparoskopii do laparotomii. Najczęstszą przyczyną były masywne zrosty – w 21 przypadkach (50%). Obfite krwawienie było przyczyną konwersji do laparotomii u 5 pacjentek (12%). Trudności techniczne w przeprowadzeniu zabiegu techniką laparoskopową wystąpiły u 4 kobiet (9,5%), natomiast trudności z wytworzeniem odmy otrzewnowej u 2. U 4 pacjentek podczas wykonywania zabiegu doszło do uszkodzenia jelita. Rozpoznanie nowotworu złośliwego jajnika w badaniu doraźnym skutkowało ukończeniem zabiegu poprzez wykonanie laparotomii w 2 przypadkach (4,8%). U 2 kolejnych pacjentek lokalizacja guza oraz jego wielkość (w obu przypadkach średnica guza powyżej 10 cm) zadecydowały o ukończeniu zabiegu w sposób klasyczny. Wnioski : Laparoskopia jest powszechną i ogólnie akceptowaną metodą diagnostyczno-leczniczą stosowaną w Klinice Ginekologii Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki. Jak każda interwencją chirurgiczna wiąże się jednak z ryzykiem powikłań, spośród których pewien odsetek prowadzi do potrzeby konwersji do laparotomii.