Ocena jakości życia po leczeniu promieniami u chorych po operacjach usunięcia narządu rodnego w okresie około- i pomenopauzalnym - Szczepanik, Krzysztof; Telka, Ewa; Jochymek, Bożena; Miśta, Wioletta; Kleszyk, Łukasz; Urbańczyk, Hubert (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Jakość życia pacjentek z chorobą nowotworową po usunięciu narządu rodnego, a zwłaszcza chorych na raka jajnika i trzonu macicy, jest znacznie obniżona. W tej grupie objawy fizyczne zgłaszane przez chore wpływają na ogólne samopoczucie, a w ogólnym wymiarze na ocenę jakości życia. Wszystkie działania lecznicze, które zmniejszają w istotny sposób nasilenie objawów wypadowych, wpływają na poprawę jakości życia u tych chorych. Szczególnie zauważalna jest korelacja między wiekiem a jakością życia pacjentek z rakiem jajnika. U chorych w wieku około- i pomenopauzalnym pogorszenie jakości życia dotyczy objawów fizycznych zgłaszanych przez chore i ten wymiar wymaga szczególnej troski. Obserwuje się także u tych chorych większe natężenie lęku, dlatego ta grupa wymaga większej uwagi i wsparcia w aspekcie psychologicznym, emocjonalnym i społecznym. Istotne znaczenie ma też odpowiednia informacja udzielana przez personel medyczny, w tym przez położne i pielęgniarki zaangażowane w proces leczniczy. Chore wykazujące wyższy stopień wyrozumiałości, zaradności i zrozumienia łatwiej odnajdują się w trudnej sytuacji, lepiej oceniają swoje funkcje psychospołeczne oraz ogólną jakość życia. Dlatego też chore dostatecznie poinformowane i dobrze zorientowane w swojej chorobie, a także posiadające wiedzę o zastosowanym leczeniu oceniają jakość życia znacznie wyżej. Obecnie ocena jakości życia pozostaje ważnym elementem umożliwiającym całościową ocenę stanu ogólnego chorego i decyduje o dalszym postępowaniu terapeutycznym.