Różnice w jakości życia kobiet przed rekonstrukcją i po rekonstrukcji piersi mierzone skalą EORTC QLQ-C 30 i EORTC QLQ-BR 23 - Szadowska-Szlachetka, Zdzisława; Stanisławek, Andrzej; Charzyńska-Gula, Marianna; Kachaniuk, Hanna; Muzyczka, Katarzyna; Kocka, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp : Około 13% Polek umiera rocznie z powodu raka piersi. Choroba ta jest pierwsza, jeśli chodzi o epidemiologię nowotworów złośliwych w Polsce wśród kobiet. Leczenie raka piersi jest coraz mniej okaleczające, ale nadal trwa długo i daje wiele objawów ubocznych. Obecnie u części kobiet, gdy nie ma przeciwwskazań, można wykonać odbudowę utraconej piersi, czyli zrekonstruować ją. Cel pracy : Badania miały na celu określenie, czy występują różnice w ocenie jakości życia u kobiet po mastektomii i rekonstrukcji piersi. Materiał i metody: Badaniami objęto grupę 241 kobiet z lubelskich szpitali onkologicznych: 55,19% z nich (n = 133) stanowiły kobiety po mastektomii, natomiast 44,81% (n = 108) po rekonstrukcji piersi. W badaniach posłużono się kwestionariuszami do oceny jakości życia chorych na nowotwory złośliwe – EORTC QLQ-C30 oraz osobnym kwestionariuszem (QLQ-BR23) do oceny jakości życia kobiet z rakiem piersi. Analizy statystyczne przeprowadzono przy użyciu programu STATISTICA 8.0, przyjmując poziom istotności p < 0,05. Wyniki : Z badań wynika, że rekonstrukcja piersi wpływa pozytywnie w znaczącym stopniu na ocenę jakości życia kobiet w sferze fizycznej, emocjonalnej i społecznej, natomiast nie ma wpływu na sferę poznawczą. Wnioski : Jakość życia kobiet po rekonstrukcji piersi w większości wymiarów jest oceniana wyżej niż u kobiet po mastektomii. Część kobiet nie wie, że jest możliwe wykonanie rekonstrukcji piersi refundowanej przez Narodowy Fundusz Zdrowia. Wskazane jest informowanie kobiet o możliwości wykonania rekonstrukcji piersi, co być może przyczyniłoby się do większej zgłaszalności kobiet na leczenie onkologiczne, gdyby wiedziały one, że jest ono mniej okaleczające.